Про засідання «круглого столу» підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції

20 липня 2018, 10:51

 

19 липня 2018 року під головуванням народного депутата України Луценка І.В. відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у форматі «круглого столу» на тему: «Актуальні проблеми захисту представників ромської етнічної меншини: хто саботує інтеграцію циган в українське суспільство?».

У ході засідання встановлено, що незважаючи на відсутність належного фінансування державних програм та стратегій інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство, в Україні законом №703/97-ВР від 09.12.97р. Верховною Радою України ратифікована Рамкова конвенція про захист національних меншин, яка, відповідно до Конституції України, є частиною національного законодавства України, у зв'язку з чим, на цей час нормативно-правове регулювання даної проблематики урегульовано.

Так,  членом секретаріату Міжвідомчої Робочої групи при Кабінеті Міністрів України надано коротку характеристику поточному стану та актуальним проблемам реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Також було зазначено, що у зв'язку з підвищенням суспільно-політичного резонансу щодо ситуації з ромськими общинами, правоохоронними органами держави розпочалась детальна робота щодо боротьби із злочинною діяльністю як окремих представників циганської спільноти, які системно порушували правовий порядок, встановлений в Україні, так і будь-яких інших осіб, які вчиняли насильство щодо останніх.

За результатами засідання прийнято рішення про направлення депутатських звернень до:

-                 Інституту української мови НАН України з метою надання фахового висновку щодо співвідношення у вживанні терміну «роми», «цигани»;

-                 Київської міської державної адміністрації з проханням виділення окремих спеціально облаштованих територій для забезпечення мінімально нормального рівня життєдіяльності представників ромських етнічних меншин;

-                 Кабінету Міністрів України та Міністерству фінансів України щодо внесення до проекту державного бюджету 2019 року належного фінансування на виконання вищезазначеної Стратегії.