Про засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції

11 липня 2018, 17:21

9 липня 2018 року під головуванням народного депутата України Луценка І.В. відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції на тему: «Неконституційність системи гарантування вкладів фізичних осіб. Порушення прав вкладників українських банків».

На засіданні обговорювались питання пов'язані із конституційністю функціонування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на підставі профільного Закону № 4452-VI. Та було зазначено, що цілісний вигляд даного Закону є не тільки неприйнятним для сучасного нормативно-правового регулювання суспільних відносин, а ще й таким, що  містить низку корупційних складових, які, є такими, що не відповідають Конституції України як Основному Закону Держави.

За результатами роботи учасниками підкомітету було запропоновано створити робочу групу з метою формування засадничих принципів законодавчого регулювання діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на підставі яких розробити відповідний проект закону згідно з міжнародними стандартами аналогічного правового регулювання та внести відповідний законопроект до Верховної Ради України.

Крім того,  було прийнято низку рішень про здійснення депутатського реагування, зокрема  направлення відповідних депутатських звернень та запитів з метою встановлення реального стану правового регулювання відносин у банківській сфері, зокрема правовідносин громадян України з представниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.