Комітетом Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції спільно з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI) проведено круглий стіл на тему: «Криміналізація незаконного збагачення – виклики та перспективи»

03 липня 2018, 14:30

 

 2 липня 2018 року відбувся круглий стіл на тему: «Криміналізація незаконного збагачення – виклики та перспективи», організований та проведений Комітетом Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції спільно з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI).

У заході взяли участь, зокрема, народні депутати України: Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П., Заступник Голови Комітету Попов І.В., Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва та імплементації антикорупційного законодавства Лещенко С.А., член Комітету Соболєв Є.В.; Директор Національного антикорупційного бюро України Ситник А.С., Директор Державного бюро розслідувань Труба Р.М., Голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу Ека Ткешелашвілі, член Міжнародної антикорупційної консультаційної ради (IACAB), колишній директор Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) Джованні Кесслер та інші.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися співорганізатори круглого столу Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П. та Голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу Ека Ткешелашвілі.

Так, Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П. відмітив, що один з важливих заходів протидії корупції - це встановлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Криміналізація незаконного збагачення це міжнародна практика багатьох держав, які є партнерами України.

Модератор першої частини панельної дискусії – Генеральний секретар Конституційного суду Литви Інгріда Данеліене представила учасникам зазначеного круглого столу її доповідачів: Голову Конституційного Суду Литви Дайнюса Жалімаса, колишню суддю Європейського Суду з прав людини Нону Цоцорію,  члена Міжнародної антикорупційної консультаційної ради (IACAB) Джованні Кесслера.

Іноземні експерти детально розповіли про міжнародний і європейський досвід в законодавчому забезпеченні криміналізації корупції, важливість кримінальної відповідальності за злочин незаконного збагачення як ефективного інструменту в запобіганні та протидії корупції.

Заступник Голови Комітету Попов І.В. продовжуючи цю розмову зазначив, що за останні три роки з моменту встановлення кримінальної відповідальності за злочин незаконного збагачення не було винесено жодного судового вироку. Це свідчить про неефективність правового регулювання у цій сфері.

У ході другої частини панельної дискусії, присвяченої українській практиці та викликам криміналізації незаконного збагачення, її учасниками обговорено актуальні питання застосування норм статті 3682 Кримінального Кодексу України.

Комітет вдячний учасникам зустрічі за конструктивне обговорення, яке сприятиме подальшій роботі над удосконаленням законодавчого забезпечення в  антикорупційній сфері.


Панельна дискусія  частина 1:

https://www.facebook.com/EUACI.Ukraine/videos/1711173755625242/