Про засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції

23 квітня 2018, 13:42

 

19 квітня 2018 року відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції на тему: «Державна політика щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Як уникнути конфліктів?».

Участь у вказаному заході прийняли народні депутати України Н. Веселова та О. Рябчин, представники Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Київської міської державної адміністрації, Головного управління Національної поліції у місті Києві, Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, експерти, правозахисники та представники громадськості. 

Підставою для проведення заходу стало звернення 16 внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на вул. Обухівській 60 в м. Києві. Оскільки безпрецедентним став випадок, коли Фонд гарантування вкладів фізичних осіб реалізував майно на вул. Обухівській 60 лишивши сім’ї переселенців, які там проживають без даху над головою. Мешканці будинку неодноразово зазнавали нападів «тітушок», будинок підпалювали. Окрім цього, переселенці повністю погасили борг за електроенергію перед «Київобленерго» в сумі 100 тис. грн. попередього власника майна. Продаж даного майна викликає занепокоєння  оскільки будинок площею 1414 кв.м. був проданий за заниженою ринковою ціною 120 дол. за кв.м.

Ситуація, що склалася у зв’язку з будівництвом нового житла для переселенців та учасників антитерористичної операції розкрив голова Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» С.Комнатний. Попри наявність державної Програми держпідтримки придбання власного житла для учасників російсько-української війни та внутрішньо переміщених осіб остання не фінансується на належному рівні. За вказаною Програмою у 2017 році вдалося забезпечити житлом 91 сім’ю, з яких – 65 сім’ї внутрішньо переміщених осіб, 17- сімї учасників антитерористичної операції. 

Представники Департаменту житлового забезпечення Київської міської державної адміністрації проінформували про наявність соціального та тимчасового житла для розміщення внутрішньо переміщених осіб.

За результатами засідання Головою підкомітету І.Луценком буде направлено депутатське звернення до Міністерства фінансів України з метою вжиття заходів для збільшення фінансування Програми держпідтримки придбання власного житла для учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, а також повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до Національного антикорупційного бюро України  у зв’язку з сумнівним продажем вищевказаного будинку за заниженою ціною.