20 лютого 2018 року відбулося засідання круглого столу на тему: "Антикорупційне законодавство України: проблеми забезпечення ефективності"

21 лютого 2018, 17:35

       В Інституті законодавства Верховної Ради України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні відбулося засідання круглого столу на тему: "Антикорупційне законодавство України: проблеми забезпечення ефективності".

У заході взяли участь народні депутати України, науковці, представники Національного агентства з питань запобігання корупції, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Національного антикорупційного бюро України, громадських і міжнародних організацій, засобів масових інформацій та громадськість.

Заступник Голови Комітету Ігор Попов зазначив про важливість і актуальність питань, які є на порядку денному круглого столу.

У своєму виступі І. Попов зосередив присутніх на існуючих проблемах застосування антикорупційного законодавства державними органами, які є спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції та про актуальність питання щодо вирішення на законодавчому рівні окремих прогалин у законах, зокрема врегулювання питання функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, оскільки Національним агентством з питань запобігання корупції не створено модуль логічного та арифметичного контролю декларацій.

Крім того, І. Попов висвітлив проблематику із визначення Верховною Радою України кандидатів у члени Комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України та питання невідкладності створення Вищого Антикорупційного суду з урахуванням зауважень до законопроекту міжнародних представництв.

При цьому Ігор Попов наголосив про необхідність співпраці наукових фахівців, громадянського суспільства у вирішенні висвітлених ним питань.

У круглому столі також прийняв участь Голова підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрій Буглак та Дмитро Журавльов (Голова Науково-експертної ради при підкомітеті з питань запобігання і протидії політичній корупції, перший заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України).

Ю. Буглак у своєму виступі на тему: "Нормативно-правові засади протидії політичній корупції в Україні", звернув увагу учасників зібрання про актуальність нормативно-правових засад протидії політичній корупції в Україні, необхідність більш ґрунтовної і системної підготовки законодавства щодо запобігання і протидії корупції, що забезпечило б його безумовне застосування у всіх сферах адміністративного і суспільного життя. Це стосується десятків законодавчих актів.

Зокрема, Ю. Буглак, зауважив, що окремої уваги вимагає удосконалення національного законодавства, що ґрунтується на аналізі нормативно-правових засад протидії політичній корупції. Серед іншого це стосується питання державного фінансування політичних партій, яке має на меті зменшити залежність політичних сил від олігархічного впливу та запровадити в Україні світовий досвід вирішення цієї проблеми.

Також, Ю. Буглак поінформував, що у підкомітеті з питань запобігання і протидії політичній корупції діє створена ще 17 липня 2017 р. робоча група, яка працює над пропозиціями щодо внесення змін до законодавства в частині державного фінансування політичних партій в Україні. До складу вказаної групи увійшли народні депутати України, представники державних органів, політичних партій, наукових кіл, профільних міжнародних організацій і національних інститутів громадянського суспільства.