Відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції

13 лютого 2018, 11:19

 

9 лютого 2018 відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції спільно з міжфракційним депутатським об’єднанням Верховної Ради України «За Київ», на тему: «Чи зможе київська влада зберегти пам'ятки, повернені до комунальної власності?».

На початку засідання народний депутат України Ігор Луценко повідомив, що будинки на вул. Малій Житомирській №№ 12-а, 12-б та 14-а, 14-б (Садиба родини художників Мурашків) є визначними пам’ятками історії, культури та архітектури в Україні.

Присутні на засіданні представники громадськості зазначили, що у 2008 році ці будинки були незаконно приватизовані, а у 2012 році, рішеннями суду повернуті у комунальну власність міста Києва.

На даний час будинки знаходяться на балансі управління Департаменту культури Київської міської державної адміністрації і перебувають у небезпечному стані.

 Представники Київської міської державної адміністрації зазначили, що аварійні роботи призупинено, оскільки відсутня можливість встановити баштовий кран та через проживання окремих мешканців.

Ствердження представників Київської міської державної адміністрації спростовано уповноваженим представником Української академії архітектури. 

За результатами засідання було вирішено розробити законопроект про посилення кримінальної відповідальності у галузі охорони пам’яток історії та культури України, зокрема щодо девастації (навмисне доведення до руйнівного стану пам'яток архітектури і містобудування), а також у межах парламентського контролю, вжити усіх заходів депутатського реагування.