Інформаційно-аналітична довідка

щодо діяльності окремих державних органів у сфері запобігання корупції за 2020 рік

 

Відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) Комітетом Верховної Ради України з питань антикорупційної політики опрацьовано інформацію надану окремими державними органами про вжиті заходи у сфері запобігання корупції в 2020 році.

Так, протягом 2020 року повноважними органами розпочато 4878 кримінальних проваджень та складено 10892 адміністративних протоколи.

 

1. Прокуратура України

Прокуратурою України вживаються організаційно-практичні заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів у сфері запобігання і протидії корупційним та пов'язаним із корупцією правопорушенням, профілактику вчинення таких правопорушень працівниками прокуратури.

Протидіючи корупційним і пов’язаним з корупцією правопорушенням у прокурорському середовищі прокурорами Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора за 12 місяців 2020 року у 12 кримінальних провадженнях 13 особам повідомлено про підозру у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень.

У цей період завершено досудове розслідування та до суду направлено обвинувальні акти у 20 кримінальних провадженнях стосовно 24 осіб.

За вищевказаний період постановлено 3 обвинувальні вироки, з них у 2 затверджено угоду про визнання винуватості, а також судом апеляційної інстанції ухвалено 1 новий обвинувальний вирок.

Упродовж 2020 року до органів, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, Генеральною інспекцією та обласними прокуратурами спрямовано матеріали та повідомлення стосовно 22 працівників прокуратури, які допустили порушення вимог законодавства у сфері запобігання корупції. За результатами розгляду повідомлень (з урахуванням залишку за 2019 рік) складено 32 протоколи стосовно працівників прокуратури. Судами за цей період розглянуто 30 справ, з яких 12 справ закрито через відсутність складу правопорушення та 6 у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності (у 5 справах осіб визнано винними). Ще 7 працівників притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу, у 5 – оголошено усне зауваження та звільнено осіб від відповідальності на підставі ст. 22 КУпАП (малозначність правопорушення).

Крім того, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Генеральною інспекцією та керівниками обласних прокуратур протягом 2020 року подано дисциплінарні скарги стосовно 21 прокурора, які порушили вимоги Закону щодо фінансового контролю та конфлікту інтересів.

Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів прийнято рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності 4 працівників (з них до 3 –застосовано стягнення у виді догани, до 1 - заборону на певний строк на переведення до органу прокуратури вищого рівня чи на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду). Ще 3 дисциплінарні провадження закрито через закінчення строку притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Органами прокуратури, як спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції, вживалися заходи щодо викриття корупційних злочинів, притягнення винуватих до кримінальної відповідальності.

Згідно з даними звіту про стан протидії корупції за 2020 рік (відомості без урахування результатів роботи Національного антикорупційного бюро України (далі – НАБУ) прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво у 3 403 кримінальних провадженнях про корупційні злочини, з них 3 127 – розпочаті у 2020 році. Закінчено розслідування у 2 345 провадженнях, з яких до суду з обвинувальним актом направлено 2 300. Найбільше – правоохоронцями Дніпропетровської (188), Волинської (166), Харківської (153), Сумської (139) та  Київської (129) областей.

Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (далі – САП) здійснювалося процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводилося детективами НАБУ.

За інформацією САП, детективами НАБУ у продовж 2020 року зареєстровано 792 кримінальні провадження. На теперішній час детективами здійснюється досудове розслідування у 830 кримінальних провадженнях, у 75 з яких особам (суддям, народним депутатам України різних скликань, службовим особам державних підприємств, установ та організацій) повідомлено про підозру.

За результатами досудових розслідувань, процесуальне керівництво якими здійснювалося САП, до суду впродовж 2020 року направлено 68 обвинувальних актів, з яких стосовно 11 народних депутатів України різних скликань, 1-го депутата обласної ради, 2-х членів Кабінету Міністрів України, 2-х державних службовців категорії «А» та 6-ти суддів.

Низка кримінальних проваджень стосувалася корупційних злочинів, вчинених службовими особами державних підприємств, установ та організацій.

Прокурорами вживалися заходи щодо забезпечення підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини цієї категорії, а також забезпечення невідворотності покарання щодо винних осіб. Так за даними звіту 1-КОР за вчинення корупційних злочинів засуджено 620 осіб.

Протягом 2020 року вжито заходи щодо відшкодування шкоди, заподіяної корупційними злочинами, а саме у провадженнях про корупційні злочини встановлено збитки завдані інтересам держави чи територіальної громади, на суму понад 3,25 млрд грн, з яких відшкодовано 276 млн гривень. Під час слідства накладено арешт на майно підозрюваних вартістю 870 млн грн та вилучено майно, готівку, цінні папери, іноземну валюту на суму понад 11,7 млн гривень. У закінчених розслідуванням кримінальних провадженнях пред’явлено позови на загальну суму майже 956 млн гривень.

Органами прокуратури для захисту інтересів держави також вживалися представницькі заходи в порядку цивільного, господарського та адміністративного судочинства щодо відшкодування шкоди й усунення негативних наслідків корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень.

Упродовж 2020 року пред’явлено 230 позовів про відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями з ознаками корупції, на суму 34,8 млн гривень. Судами задоволено 4 позови про стягнення 0,7 млн грн, у  провадженні залишається ще 226 позовів на суму 157,6 млн гривень.

Окрім того, прокурорами забезпечено обов’язкову участь у розгляді судами 10 856 справ про адміністративні правопорушення передбачені ст. 1724-1729, 1729-2 КУпАП за матеріалами складеними уповноваженими особами Національної поліції України. Найбільше – прокурорами Одеської (1027), Дніпропетровської (938), Запорізької (688), Донецької (583) та Харківської (583) областей.

У 7 150 розглянутих справах на правопорушників накладено штраф на загальну суму 5,17 млн гривень. Більшість осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог фінансового контролю (ст. 1726 КУпАП) їх кількість складає 5 079 осіб та за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 1727 КУпАП)2 051 особа (за матеріалами органів Національної поліції України).

Органами прокуратури активно реалізовувалося передбачене ч. 3 ст. 65 Закону право на ініціювання проведення службового розслідування.

За даними звіту, упродовж 2020 року ініційовано проведення 2 057 службових розслідувань з метою встановлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення, невиконанню вимог Закону в інший спосіб. Найбільше — прокурорами Черкаської (164), Вінницької (139), Закарпатської (138), Кіровоградської (135) та Сумської (132) областей. За результатами розгляду подань до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 473 посадові і службові особи.

На виконання вимог Закону впродовж 2020 року опрацьовано та надано інформацію на понад 500 запитів НАЗК у зв’язку з проведенням повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

2. Служба безпеки України

Службою безпеки України (далі – СБ України) протягом 2020 року в 651 кримінальному провадженні 872 суб’єктам корупційних правопорушень (з них 743 службові особи) повідомлено про підозру у скоєнні злочинів.

Викрито 536 корупційних злочинів, серед яких 303 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержанням службовою особою неправомірної вигоди, 41 – зловживання впливом, 38 – пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, 86 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, 22 – зловживання владою або службовим становищем.

За результатами заходів, що здійснюються СБ України з протидії корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування, виконавчої служби, у середовищі осіб, які надають публічні послуги, посадовців юридичних осіб публічного права, наукових установ та навчальних закладів протягом 2020 року у 262 кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами СБ України (стосовно посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування – 162, виконавчої служби – 15, юридичних осіб публічного права та осіб, які надають публічні послуги – 85), з яких 112 – за ст. 368 КК України, 330 службовим особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

Судами ухвалено обвинувальні вироки стосовно 52 осіб (органів державної влади та місцевого самоврядування – 23, виконавчої служби – 3, юридичних осіб публічного права – 26), звільнено з роботи 22 особи (органів державної влади та місцевого самоврядування – 12, виконавчої служби – 2, юридичних осіб публічного права – 8).

За напрямом протидії корупції у правоохоронних та контролюючих органах: у 157 кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами спецпідрозділів БКОЗ СБ України (стосовно співробітників: податкових органів – 21, міграційної служби – 10, органів прокуратури – 12, Національної поліції – 104, Національної гвардії – 10), з яких 101 злочин за ст. 368 КК України, 200 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

У судовому порядку винними у скоєнні злочину визнано 35 осіб (органів прокуратури – 3, податкових органів – 8, Національної поліції – 18, Національної гвардії – 5, міграційної служби – 1), звільнено з роботи – 102 особи (органів прокуратури – 15, податкових органів – 11, Національної поліції – 72, Національної гвардії – 1, міграційної служби – 3).

За результатами роботи щодо протидії корупції в Державній кримінально-виконавчій службі (далі – ДКВС), Збройних Силах України, Міноборони, Державній службі України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС), Державній прикордонній службі України в 2020 році у 109 кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами СБ України (стосовно співробітників ДКВС – 25, ЗС України, Міноборони – 42, Держприкордонслужби – 27, ДСНС - 15), з яких 54 – за ст. 368 КК України, 135 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

Судами ухвалено обвинувальні вироки стосовно 39 осіб (ДКВС – 5, ЗС України, Міноборони – 19, Держприкордонслужби – 12, ДСНС - 3) , звільнено з роботи – 44 особи (ДКВС – 18, ЗС України, Міноборони – 7, Держприкордонслужби – 12, ДСНС - 7).

Під час заходів із протидії корупційним проявам в органах судової влади, адвокатурі в 2020 році у 24 кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами СБ України (стосовно суддів – 7, працівників судових органів – 6, адвокатів – 11), з яких 7 – за ст. 368 КК України, 29 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

Засуджено – 6 осіб (3 суддів, 1 працівника судового органу, 2 адвокатів), звільнено з роботи - 1 суддю, 5 працівників судових органів, 1 адвоката та усунуто від виконання обов’язків 1 присяжного.

У ході вирішення завдань з протидії корупції в митних та контролюючих органах на митному кордоні України протягом 2020 року у 46 кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами СБ України (стосовно працівників митних органів – 41, контролюючих органів на митному кордоні України – 5), з яких 29 – за ст. 368 КК України, 63 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

За звітний період засуджено 4 та звільнено 9 посадовців митних органів.

 

3. Державна аудиторська служба України

Державною аудиторською службою України (далі – Держаудитслужба) протягом 2020 року передано до правоохоронних органів 678 матеріалів заходів державного фінансового контролю та надіслано 1119 інформацій про результати заходів державного фінансового контролю.

У звітному періоді вручено 526 письмових повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, з них 269 – за результатами розгляду матеріалів заходів державного фінансового контролю, 7 – за надісланими інформаціями про результати заходів державного фінансового контролю, 250 –за результатами участі як спеціалістів у досудових розслідуваннях.

За інформацією, наданою правоохоронними органами, у 2020 році розпочато 409 досудових розслідувань, з них 334 - за результатами розгляду матеріалів заходів державного фінансового контролю, 40 - за надісланими інформаціями про результати заходів державного фінансового контролю, 35 - за результатами участі як спеціалістів у досудових розслідуваннях.

Поряд з цим до кримінальних проваджень долучено 736 матеріалів заходів державного фінансового контролю Держаудитслужби, складено 4 протоколи про вчинення корупційного діяння і вжито 26 інших заходів реагування.

 

 

Секретаріат Комітету Верховної Ради України

з питань антикорупційної політики

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку