415 добу українські військові мужньо протистоять збройній агресії росії.

Численні трагічні події, що відбулися за цей час, стали переконливим доказом того, що країна-агресор веде загарбницьку війну із застосуванням методів, що порушують закони і звичаї війни та призводять до знищення українських міст та інфраструктури, масового, жорстокого, цинічного вбивства мирного населення, у тому числі дітей, вимушеного переміщення мільйонів українців, вчинення воєнних злочинів та актів, що мають ознаки геноциду Українського народу.

Проте, щоразу, коли в публічному просторі з’являється черговий доказ воєнних злочинів, які здійснюють росіяни під час повномасштабного вторгнення, усвідомлюєш, що в тих хто гордо себе іменує «людьми» немає нічого людського. Ці слова підтверджує оприлюднене 11 квітня відео, на якому російські військові з особливим цинізмом та жорстокістю, холоднокровно страчують українського полоненого.

Негуманне, а тим більше нелюдське поводження російських військових з українськими полоненими є серйозним порушенням Женевських конвенцій та є воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За Римським статутом такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності.

Цілі визначені Статутом ООН, які полягають у підтриманні міжнародного миру та безпеки, розвитку дружніх відносини між націями на основі поважання принципу рівноправ’я і самовизначення народів, неспівставні речі з тим, що є росія – країна-агресор, країна-терорист, країна-злочинець, лідер якої вже офіційно підозрюється у скоєнні одного із міжнародних злочинів – незаконне примусове переміщення українських дітей.

Своїми безпрецедентними діями росія засвідчує, що її присутність не тільки в Раді безпеки ООН, а взагалі, в самій організації є неприпустимою.

Слід нагадати, що 1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла постанову № 2787-IX, якою схвалила Заяву щодо визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй і її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію.

У цій заяві Верховна Рада України, зокрема, констатувала нелегітимність перебування російської федерації в ООН та закликала парламенти та уряди іноземних держав до вжиття негайних заходів з відсторонення російської федерації від користування правами і обов’язками, що випливають з членства Союзу Радянських Соціалістичних Республік в Організації Об’єднаних Націй.

Закликаю міжнародну спільноту вжити рішучих заходів задля виключення рф з Ради безпеки ООН.

 

Перший заступник Голови Комітету                                                 Я. ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42