Триває 412-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Україна, як і увесь цивілізований, демократичний світ, прагне жити вільно. Ми, українці, цінуємо життя, свободу та рівність кожної людини.

Сьогодні Україна стоїть на варті усього світу і немає такого куточка світу, де не знають про війну розпочату росією, що стала найбільшим збройним конфліктом у Європі з часів Другої світової війни.

Жорстокість російської армії спричинила руйнацію українських міст, забрала тисячі життів мирного населення України. російські окупанти депортують наших дітей до російських концтаборів, ґвалтують жінок, мародерять, знищують домівки, руйнують екологію, і це далеко не всі злочини рф і її очільника путіна.

російська агресія проти України є кричущим порушенням міжнародного права, і рф має відповісти за всі злочини. путін і його поплічники повинні постати перед міжнародним трибуналом за вчинені звірства, порушення законів та звичаїв війни, а також злочини проти людяності, геноцид та екоцид.

Наразі Європейський Союз продовжує обговорювати з країнами «Великої сімки» (G7) можливості створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії.

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс в інтерв’ю Kyodo News  зазначає, що під час головування Японії в G7 вони продовжать обговорення з країнами «Великої сімки» можливості створення спеціального трибуналу. Він заявив: «Те, що зараз поставлено на карту, – це злочин агресії».

Наразі Євросоюз у співпраці з українськими судовими органами та Міжнародним кримінальним судом ООН вивчає можливість створення спеціального трибуналу або змішаного трибуналу за участю українських і міжнародних суддів для судового переслідування росії за злочин агресії проти України.

Сподіваюся, що міністри юстиції країн G7: Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполучених Штатів та Європейського Союзу  влітку, під час зустрічі в Токіо, винесуть на порядок денний питання притягнення до відповідальності керівництва росії та громадян рф, підозрюваних у воєнних злочинах, скоєних в Україні за час війни.

Переконана, що країнами G7, прокурором Міжнародного кримінального суду та Міжнародним кримінальним судом, міжнародними партнерами буде  вжито всіх необхідних заходів щодо забезпечення юридичної можливості для притягнення до відповідальності найвищого керівництва держави-агресора за злочин агресії.

Вірю, що не залишиться жодного російського злочинця, якого не буде притягнуто до відповідальності за страждання громадян України.

Міжнародна кримінальна відповідальність винних у злочині агресії проти України – це лише питання часу!

 

Заступник голови Комітету                                                        О. МОШЕНЕЦЬ
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42