24 лютого 2023 року — річниця початку повномасштабної війни російської федерації проти України. Протягом року ворог вчиняє злочини на українській землі, що не мають ніякого виправдання ані з військової, ані з моральної точки зору.

Бучанська трагедія, убивство полонених в Оленівці, викрадення й примусове переселення українських дітей, ядерний тероризм, загроза ядерної катастрофи внаслідок пошкодження українських АЕС, удари по критичній енергетичній інфраструктурі, примус громадян до участі у військових діях проти власної держави, блокада українських портів й крадіжка українського зерна, застосування крилатих ракет по цивільному населенню... Це неповний перелік воєнних злочинів рф проти України та українців.

З початку війни, за повідомленням Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 18 955 жертв серед цивільного населення в Україні, з них 7 199 загиблих і 11 756 поранених цивільних. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів України 461 дитина загинула та понад 927 отримали поранення різного ступеню тяжкості під час цієї війни.

В ООН наголошують, що, на жаль, фактичні цифри є значно вищими, оскільки проблематично отримати повну інформацію з місць, де тривають бойові дії.

Жахлива статистика злочинів свідчить, що ворог не зупиняється ні перед чим у досягненні своїх цілей, порушуючи всі норми та звичаї ведення війни.

Для українського народу цей рік став величезним випробуванням. Боротьба за демократичні цінності проти тиранії та деспотизму об’єднала всіх українців та увесь цивілізований світ. Україна ще ніколи не мала такої консолідованої міжнародної підтримки, як сьогодні.

Президент США Джо Байден 20 лютого відвідав Київ з неоголошеним заздалегідь візитом, що може увійти в історію як найбільш засекречений та водночас ризикований вояж світового лідера до країни в стані війни.

Під час спільного брифінгу з Володимиром Зеленським Джо Байден наголосив, що у Вашингтоні існує широка двопартійна підтримка України і що США та союзники нададуть Україні всю необхідну зброю, щоб «найефективніше допомогти Україні в боротьбі за свободу та незалежність».

«Поки світ готується відзначити річницю жорстокого вторгнення росії в Україну, я сьогодні перебуваю в Києві, щоб зустрітися з Президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України», — сказав президент США.

За його словами, путін помилявся, коли майже рік тому думав про слабкість України та розділеність Заходу.

Президент США анонсував новий пакет військової допомоги вартістю $500 млн, що міститиме більше військового обладнання, зокрема артилерійські боєприпаси, ракети для HIMARS, переносні протитанкові комплекси Javelin і гаубиці, а також оголосив додаткові санкції проти представників еліти і компаній, які намагаються обходити ці санкції або підтримують російську військову машину.

Вдячні нашим союзникам за надійну підтримку та віру в нашу Перемогу.

Рік повномасштабної війни переконливо довів, що український народ з честю і гідністю пройде це випробування та обов’язково переможе !

 

  Заступник голови Комітету                  О. МОШЕНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19