Сто тридцять шостий день героїчного протистояння війні розв’язаної росією.

Щодня окупанти наносять масові ракетні удари, вбивають мирне населення, знищують інфраструктуру, цивільні об’єкти, намагаючись окупувати нашу землю.

Війна в Україні показала багаточисельних Героїв нашої країни, яких важко було втрачати. Попри нелегке протистояння російській орді, українська армія мужньо тримається на лінії фронту, це не що інакше – як Героїзм.

Україна відома в Європі своїми родючими землями і важкою працею на ній. Наша земля і наш хліб священні для нас. І тому, не дивлячись на небезпеку, українські фермери під обстрілами та на замінованих полях, зпродовжують сміливо збирати урожай пшениці.

Під час свого виступу, на зустрічі міністрів закордонних справ «Групи двадцяти»(G20) яка пройшла 7-8 липня на Балі, Індонезія, Високй представник Європейського союзу із питань закордонних справ Жозеп Боррель наголосив, що агресія росії проти України спричинила глобальну продовольчу кризу, в результаті якої понад 323 млн людей по всьому світу опинилися перед реальною продовольчою небезпекою, ще близько 1,2 млрд відчувають скруту через високі ціни на продовольство, енергію та зниження доходів.

Також зауважив, що ситуація може погіршуватися. росія блокує 20 млн тонн зерна, що знаходиться у зерносховищах України. Це навмисна спроба росії використати продовольство як зброю у війні, розв’язаній не лише проти України, а й проти найбільш вразливих країн світу. Найбільшим таким регіоном є Африка, де багато країн значною мірою залежать від поставок зерна та добрив з України.

«Ця криза спричинена виключно діями росії: вона вдерлася у житницю світу та перетворила шляхи постачання у Чорному морі на зону війни. Є абсолютна необхідність діяти негайно», додав Високий представник.

Зокрема, під час зустрічі у Брюсселі керівники держав та урядів країн ЄС у резолюції саміту ЄС, що оприлюднена на сайті Європейської Ради зазначили: «росія, яка перетворює харчові продукти у зброю для своєї війни проти України, одноосібно відповідальна за глобальну кризу з продовольчої безпеки, яку сама спровокувала. Європейська Рада закликає росію негайно зупинити обстріли сільськогосподарських споруд та вилучення зерна, а також розблокувати Чорне Море, особливо порт Одеси, щоб дозволити експорт зерна та комерційне судноплавство».

Відповідальність за продовольчу кризу, як і за вчинені воєнні злочини в Україні має понести росія.

Щиро дякую міжнародним партнерам за підтримку України у нелегкий час, а також за допомогу у вирішенні питань щодо подолання глобальної кризи у сфері продовольчої безпеки.

Разом ми переможемо!

 

Перший заступник Голови Комітету  Я. ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19