З 24 лютого 2022 року початку повномасштабного вторгнення рф до України російські військові та президент країни-агресора росії путін вчиняють найжахливіші злочини проти українців. 

“Незаконна війна росії в Україні вирізняється своєю жорстокістю, своєю невідповідністю правилам і своїм повним нехтуванням цивільним населенням та правилами ведення війни. Це навіть не потрібно порівнювати з будь-якими іншими ситуаціями”, - Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

російська влада вчиняє в Україні варварські міжнародні злочини, руйнуючи базований на статуті ООН міжнародний правопорядок та порушуючи загальний мир і безпеку. 

Офіс Генерального прокурора України офіційно зазначає, що на цей час низка країн світу вже звернулись до Міжнародного кримінального суду з закликом розслідувати військові злочини росії в Україні та за своїми національними законодавствами відкрили кримінальні провадження, збираючи покази свідків, вимушених біженців з України, які пережили жах війни. 

Найближчим часом в Україні очікується запуск спеціальної «Книги катів» – інформаційна система, в якій збиратимуть підтверджені дані щодо воєнних злочинців і злочинців із російської армії.

Закликаю лідерів країн світу об'єднатися у збиранні доказів для «Книги катів» та передачі матеріалів до міжнародного кримінального трибуналу для розслідування і притягнення до відповідальності безпосередніх виконавців воєнних злочинів – солдатів окупаційної армії й їхніх командирів та найманці, які скоїли масові військові злочини на території України, особливо у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель, - це знищення української нації, її духу шляхом вбивства її членів цілими сім'ями, зокрема дітей, викрадення їх, тортур, зґвалтувань, зокрема й неповнолітніх, знущань з тіл убитих та закатованих.

Міжнародна спільнота має і надалі бути єдиною у питанні створення Міжнародного трибуналу з притягнення до відповідальності за порушення міжнародного права російськими військовими та найвищого військово-політичного керівництва росії за воєнні злочини в Україні.

За останні місяці з’явилася низка доповідей щодо випадків порушень міжнародного права в Україні. Наприклад, звіт Human Rights Watch задокументував низку випадків скоєння російськими військовими злочинів проти мирного населення в Чернігівській, Харківській та Київській областях України, у тому числі випадки зґвалтувань, розстрілів та насильства.

На деокупованих населених пунктах Буча, Ірпінь, Бородянка у Київській області,  які відвідали лідери країн світу, такі як: прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, високий представник ЄС Жозеп Боррель, Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґером, Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін, Прем'єр-міністром Канади Джастін Трюдо, Посол США в Україні Бріджит Брінк, Прем'єр-міністр посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс, Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, Посол ЄС в Україні Матті Маасікас, Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш, депутати парламенту Республіки Корея, глави МЗС Нідерландів і Німеччини, на власні очі побачили, де російські військові знищили цивільну інфраструктуру та вчиняли звірства проти цивільного населення.

За попередніми даними у Київській області знайдено 1 314 тіл вбитих цивільних громадян, які не мали стосунку до військових формувань чи до сил територіальної оборони. Більшість цивільних громадян, за останніми висновками експертів, були вбиті саме зі стрілецької зброї і переважно в голову.

Нюрнберзький процес має бути невідворотній для різних діячів, дотичних до злочинів рашистів в Україні — найвище військово-політичне керівництво, політики, лікарі, судді, чиновники адміністративно-господарського сектора.

Вдячний парламенту Литви, Польщі, Латвії, Естонії, Чехії, Канади та Ірландії за ухвалене рішення про визнання росії державою — спонсором тероризму та визнання дії росії в Україні геноцидом.

Закликаю інших лідерів країн світу бути рішучими та також визнати росію державою - спонсором тероризму, бо російська федерація, а саме її збройні сили свідомо і систематично обирають цивільні об'єкти для бомбардувань, та є державою, яка підтримує і здійснює тероризм.


Перший заступник Голови Комітету Я.ЮРЧИШИН


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42