105-й день війна боляче б’є по кожному українцю, по всій інфраструктурі, культурним та природним цінностям. Тисячі українців стали жертвами війни –без житла, роботи, заощаджень. Однак, незламна Україна мужньо протистоїть збройній агресії, захищаючи свій суверенітет та незалежність.

Від початку повномасштабного вторгнення кожного дня зростає  кількість ракет, які випустили російські війська по Україні. Внаслідок ворожих обстрілів на території нашої держави пошкоджено не лише українські міста та інфраструктуру, але також знищено безліч культурних пам’яток, серед яких: церкви, музеї, пам’ятники, заповідники, театри, будинки культури, бібліотеки, історичні будівлі.

Всупереч Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, війська рф, під диктатом кремлівської влади, воюють проти нашої культури, проти нашої ідентичності. Це значить, що війна ведеться проти всього культурного демократичного світу.

На початку військового конфлікту Генеральний директор ЮНЕСКО Одри Азуле зазначила: «Ми повинні зберегти культурну спадщину України, як свідоцтво минулого, а також, як каталізатор миру і згуртованості заради майбутнього, яке міжнародна спільнота зобов’язана захищати і зберігати».

Адже, на території України знаходиться сім об’єктів Всесвітньої спадщини, які розташовані у Львові і Києві; міста Одесса і Харків входять до Мережі творчих міст, а деякі національні архіви України включені у реєстр ЮНЕСКО «Пам’ять миру».

За сто днів російські окупанти зруйнували 370 пам’яток культурної спадщини. «Ми ведемо облік тих пам’яток культури, які зазнали пошкоджень чи були зруйновані під час війни. Серед цих 370 пам’яток культури майже половина – це церкви різних конфесій», йдеться у повідомленні Міністра культури та інформаційної політики України  Олександра Ткаченка.

Для ворогів немає нічого святого. Під час бойових дій на території міста Святогірськ, ворожі війська завдали авіаудару на одну з головних християнських святинь України - по чоловічому монастирю Свято-Успенської Святогірської Лаври, яка находиться у Донецькій області.

Президент України Володимир Зеленський засудив росію за знищення історичного монастиря на сході країни та закликав міжнародне співтовариство виключити росію із культурного агентства ООН ЮНЕСКО.

Згідно Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини,  будь-яка держава - сторона цієї Конвенції може звертатися з проханням про надання міжнародної допомоги на користь цінностей культурної чи природної спадщини, що мають видатну універсальну цінність і розміщені на її території.

Тому, Верховна Рада України звернулася до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) стосовно позбавлення рф статусу держави-члена ЮНЕСКО, у зв'язку з руйнуванням росією української культурної спадщини.

Звертаюся до міжнародних партнерів щодо всебічної підтримки України і збереження культурної спадщини, яка опинилася під загрозою. Її збереження та розвиток української культури стане підтримкою для діячів культури і мистецтва під час війни, бо вони все ж продовжують працювати на своєму культурному фронті.

Закликаю ЮНЕСКО не бути байдужими, а рішучими діями - виключити рф з усіх органів ЮНЕСКО!

Перший заступник Голови Комітету Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42