Мужність України сьогодні об’єднала весь світ. Плани путіна про повне повернення України до росії, руйнування її суверенітету та незалежності не здійснились. Одна з головних наших цінностей «свобода» дає нам потужну силу йти до перемоги.

Виборюючи ціною життя демократичні та європейські цінності, Україна довела всьому світу, що вона гідна бути частиною європейської сім’ї.

Саме так вже сприймають Україну більшість жителів Євросоюзу, які виступають за вступ України в ЄС, коли вона до цього буде готова.

Україна вже готова отримати статус кандидата на вступ до ЄС. Сьогодні це нам життєво необхідно. Ми виконали всі необхідні критерії для цього статусу. Наша країна не просто виконує, а перевиконує поріг так званих «копенгагенських критеріїв», за якими перевіряють держав-кандидатів.

Однак, сьогодні поки що не всі країни підтримують надання Україні статусу кандидата за прискореною процедурою.

За словами прем'єра Нідерландів Марка Рютте, Україна навряд чи швидко стане кандидатом у члени Європейського Союзу, оскільки це було б несправедливо щодо країн Західних Балкан, які набагато довше чекали на статус кандидата.

Франція запропонувала створити нову «європейську політичну спільноту», щоб країни, які не є формальними членами ЄС, такі як Україна, могли долучитися до нового простору в Європі. Процес вступу України до Євросоюзу, за словами Міністра Європейських справ Франції Клемана Бона, може тривати 15 чи 20 років.

Такі форми співпраці Україну задовільнити не можуть.  Відтермінування може сповільнити повоєнне реформування, підірвати демократичні зміни в інших країнах, включаючи Балкани, та збільшити навантаження на бюджет ЄС, що може підштовхнути до нової нестабільності у Європі. Це зашкодить як Україні, так і самому Європейському Союзу.

Понад 200 організацій та аналітичних центрів, які працюють над просуванням європейських змін в Україні, звернулись до Європейського Союзу із зверненням, у якому закликають підтримати Україну в її прагненні стати частиною ЄС та не дати можливості втратити шанс Україні отримати статус кандидата.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн  під час виступу на форумі з безпеки GLOBSEC 2022 заявила, що ЄС має відкрити для України перспективу вступу, оскільки це відповідає не лише інтересам України, але й інтересам самого Євросоюзу.

Звертаючи увагу на те, як хоробро воюють українці і на те, як вони прагнуть бути у сильній демократичній спільноті, Урсула фон дер Ляєн, вважає, що це моральний обов’язок Європейського Союзу – зробити можливим входження українців до ЄС.
 
Прем’єр-міністр Люксембурга Ксав’є Беттель зазначив, що його країна готова підтримати наступні кроки для руху України до членства у ЄС, у разі позитивного висновку Єврокомісії.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, додавши, що остаточне рішення щодо статусу кандидата України у червні ухвалить Європейська комісія, «але ми, німці, несемо особливу відповідальність у даний момент» (повідомляє Європейська правда»).

Вже у червні Україна очікує ухвалення рішення щодо її готовності до статусу кандидата на членство в ЄС.

І ми всі маємо розуміти, що саме зараз в Україні ціною життів українців вирішується доля Європи!

Український народ платить занадто високу ціну за помилки окремих європейських урядів, за їхнє необ’єктивне сприйняття реальності, яке призводить до політичного та економічного послаблення Європи.

Тільки від нашої єдності буде залежати посилення авторитету Євросоюзу у світі. Будь-яке розділення в Європі – це означає дати можливість росії продовжувати її агресивну та загарбницьку політику.

Я закликаю лідерів Європейського Союзу підтримати Україну в  наданні їй статусу країни-кандидата в члени ЄС за скороченою процедурою, що дасть неабияку мотивацію для українських захисників відстоювати європейські цінності.


Перший заступник Голови Комітету  Я. ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42