Участь у засіданні взяли усі народні депутати-члени Комітету.

До засідання долучились посадові особи Міністерства охорони здоров’я, Міністерство розвитку громад та територій, ДП «Медичні закупівлі України» та представники громадських організацій: БФ «Пацієнти України», «100% життя».

Під час засідання обговорено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду (№ 3348). Зміни стосуються забезпечення Вищого антикорупційного суду приміщеннями, які відповідатимуть вимогам та дозволять безперешкодно здійснювати судочинство, а також обмеження обрання слідчих суддів лише на один рік без права бути слідчим суддею два роки поспіль.

Автор законопроекту,  Голова Комітету Анастасія Радіна зазначила, що на цей час законодавство не містить положень щодо правового режиму майна ВАКС, речового права, на якому майно закріплюється за цим органом, а також органу, який приймає рішення щодо передачі чи наділення суду майном. Законодавча прогалина призвела до того, що всі спроби уповноважених органів передати приміщення на баланс ВАКС наштовхуються на відсутність правових підстав для здійснення такої передачі. Суд змушений користуватися тимчасовими приміщеннями.

Також у ході обговорення законопроекту Керівник апарату Вищого антикорупційного суду Крикливенко Б.Й. зазначив про підтримку цього законопроекту керівництвом Вищого антикорупційного суду.

За результатами обговорення народними депутатами України ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 3348 прийняти за основу і в цілому.

Комітетом розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо уточнення переліку суб'єктів декларування № 3355  і альтернативний до нього проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства № 3355-1.

Обидва законопроекти мають на меті уточнення переліку суб'єктів декларування, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства.

За результатами обговорення народними депутатами України – членами Комітету законопроект № 3355-1 рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому, а № 3355 — відхилити.

На предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства та з метою проведення антикорупційної експертизи було розглянуто законопроекти:

№ 3376 і № 3376-1 про страхові виплати для медиків у разі захворювання та/чи смерті у результаті боротьби з COVID-19;

№ 3380 і альтернативний № 3380-1 про заробітну плату для медиків на період карантину і тестування на COVID-19;

№ 3349 про зміни судоустрою щодо права управління майном, яке віднесено до володіння судів;

№ 3350 про передачу ВАКС приміщення ДП «Антонов» за ринковою вартістю.

Законопроекти визнані такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства.

Крім того, народні депутати прийняли рішення про відповідність вимогам антикорупційного законодавства проекту Постанови про План діяльності Кабінету Міністрів України (№ 3330). Водночас члени Комітету рекомендують повернути його на доопрацювання, зокрема, у частині розроблення та включення до Плану діяльності Кабінету Міністрів України антикорупційної стратегії.

Також на засіданні Комітету обговорено питання щодо ситуації із корупційними ознаками, що склалася навколо закупівель захисного одягу для медичних працівників та спеціального обладнання. Участь в обговоренні цих питань взяли представники: Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад та територій, ДП «Медичині закупівлі України», громадських організацій - БФ «Пацієнти України», «100% життя».

За результатами тривалого обговорення члени комітету прийняли рішення звернутися до Державної аудиторської служби, Державної митної служби України та Рахункової палати з проханням перевірити питання, що стосуються закупівлі захисних костюмів.

У ході обговорення питань у розділі «Різне» народний депутат України Красов О. ініціював обговорення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Народні депутати України – члени Комітету підтримали проект звернення від Комітету до державних та правоохоронних органів та до т.в.о. голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Запис засідання Комітету у форматі відеоконференції на YouTube-каналі комітету за посиланням –

https://www.youtube.com/watch?v=aZmed4OTY0k&fbclid=IwAR3zunD6gPYOM69S2x9__Q0LZQzjIfvElsHczJ7dN9iqQ971KvZ0zeNKV3Y

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19