Національна академія прокуратури України (Тренінговий центр прокурорів) за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики 21 лютого провели круглий стіл на тему: «Антикорупційне законодавство України та практика його застосування і реалізації прокурором у кримінальному судочинстві».

Участь у заході взяли народні депутати України, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, судді Вищого Антикорупційного суду, працівники Національної академії прокуратури України, представники професійної, громадської та медіа спільнот.

Учасники обговорили актуальні питання у сфері застосування антикорупційного законодавства. Зокрема, законодавчі зміни у системі органів прокуратури та практичні питання застосування прокурорами антикорупційного законодавства у кримінальному судочинстві; співпрацю парламенту та прокуратури у сфері антикорупційної діяльності; ефективність антикорупційного законодавства України та механізми його вдосконалення; практику судового розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини.

Відкрила захід заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець, яка зазначила, що важливим компонентом антикорупційної реформи є постійна і конструктивна комунікація між законодавцями і тими, хто на практиці реалізує ухвалені закони.

«Приємно, що Комітет стає платформою для обговорення найбільш важливих питань, які стосуються не лише антикорупційного законодавства, а й того впливу, який чинить дане законодавство на інші сфери, зокрема, кримінальне судочинство», - зауважила Олена Мошенець.

Начальник відділу підготовки прокурорів з підтримання публічного обвинувачення у суді Інституту спеціальної підготовки Національної академії прокуратури України, кандидат юридичних наук Валерій Севрюков акцентував увагу присутніх на питаннях щодо підтримання прокурором обвинувачення у кримінальних справах, що пов‘язані з корупційними злочинами.

Старший викладач відділу підготовки прокурорів з проблем кваліфікації кримінальних правопорушень Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук, професор Наталія Ярмиш присвятила виступ законодавчим колізіям та їх реальному впливу на практику застосування.

«Наприклад, після внесення змін до статей 368-3 та 368-4 Кримінально процесуального кодексу, прохання про підкуп надходить від хабародавця, а не хабароодержувача, хоча звичайна логіка говорить про те, що зацікавлений в хабарі саме його одержувач», - навела один з прикладів Наталія Ярмиш. Вона розповіла й про інші помилки у антикорупційному законодавстві і висловила надію на подальшу співпрацю з парламентарями щодо удосконалення законодавства.

У своєму виступі прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ігор Семак зазначив, що і законодавці, і правоохоронні та антикорупційні органи є ланками єдиної державної влади, тому прокурори повинні тлумачити законодавство, не порушуючи прав людини.

Заступник голови Вищого антикорупційного суду України Євген Крук наголосив на ухваленні восени 2019 року змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)», що дозволили перезавантажити роботу суддів ВАКС. Завдяки цим змінам до ВАКС з інших судів минулого року надійшло лише 174 справи, тоді як очікувалося кілька тисяч. Крук Є. поінформував про роботу суду та його завантаженість у 2019 році. Зокрема, за 5 місяців роботи у 2019 році (з 05 вересня по 31 грудня) до ВАКС надійшло 205 кримінальних проваджень, з них 50 – кримінальних проваджень надіслано за підсудністю і ухвалено 2 вироки. Також за цей період на розгляд слідчих суддів надійшло 3628 клопотань, скарг і заяв. Наразі закінчено розгляд 2471 клопотання, у тому числі завершено без розгляду по суті вимог 207 (8% )і розглянуто по суті вимог 2264 (92%) клопотань, з яких задоволено вимоги 1924 клопотання, або 78%.

Крук Є. також зазначив про законодавчі зміни, які б дозволили підвищити ефективність роботи суддів і висловив сподівання щодо подальшої співпраці з народними депутатами над цими змінами.

За результатами засідання від учасників надійшли пропозиції щодо чіткого визначення термінології та системного підходу щодо змін до кодексів. В подальшому, учасники домовились про співпрацю та спільне обговорення необхідних законодавчих змін.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43