19 вересня 2018 року у Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулась чергова робоча зустріч народних депутатів України – членів Комітету із експертом Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКР) Драго Косом.

Робоча зустріч була присвячена обговоренню актуальних питань реалізації рекомендацій, викладених в експертній думці Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКР) на тему: «Е-декларації як спосіб виявлення статків, набутих незаконним шляхом».

Відкриваючи захід Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П. наголосив на важливості проведення таких зустрічей в контексті впровадження антикорупційних реформ в державі, а також нагадав присутнім ретроспективу створення Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКР) та її склад.

Член Ради Драго Кос у своєму виступі висловив сподівання, що найближчим часом у Національному агентстві запрацює система логічного та арифметичного контролю декларацій, що має значно пришвидшити перевірку всіх декларацій.

Також він зазначив, що Комітет має можливість надати підтримку Національному агентству з питань запобігання корупції шляхом удосконалення законодавства у сфері діяльності цього органу.

Продовжуючи розмову заступник Голови Комітету Попов І.В. зауважив, що питання е-декларацій дуже актуальне, тому що, цілі, які ставились під час створенні реєстру електронних декларацій на сьогодні не досягнуті.

Також Попов І.В. наголосив, що потребує перегляду перелік декларантів, зокрема, серед співробітників грантових організацій, а також секретних агентів, тобто негласних штатних співробітників, у тому числі Національного антикорупційного бюро України.

Серед викликів в антикорупційній сфері Попов І.В. визначив: початок роботи системи логічного та арифметичного контролю декларацій Національного агентства з питань запобігання корупції, вибірковість перевірок декларацій Національним агентством з питань запобігання корупції та Національним антикорупційним бюро України. Ще один виклик, на який Попов І.В. звернув увагу, це - застосування статті про незаконне збагачення. Він зазначив, що за три з половиною роки не має жодного судового вироку за цією статтею.

На завершення, Попов І.В. звернувся до Драго Коса за допомогою у розробленні методології проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Народний депутат України – Голова Підкомітету Дерев’янко Ю.Б. акцентував увагу на причинах низької ефективності впровадження антикорупційної реформи в Україні органами державної влади.

Говорячи про формування порядку денного сесії Верховної Ради України Заступник Голови Комітету Чумак В.В. зауважив, що це питання залежить виключно від парламентської більшості та наголосив, що з огляду на означене, політична мотивація і політична складова, сьогодні, не сприяють покращенню законодавства в антикорупційній сфері.

Підбиваючи підсумок дискусії, Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П. підкреслив необхідність спільної та скоординованої співпраці з Міжнародною антикорупційною консультативною радою (МАКР) для вирішення проблем в антикорупційній сфері.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19