31 січня поточного року у Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції відбулась зустріч народних депутатів України, членів Комітету з питань запобігання і протидії корупції та Комітету з питань правової політики та правосуддя з експертами Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ)/Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІЛП)  в рамках підготовки висновків до ініційованих Президентом законопроектів:

-  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги (реєстр. № 6674);

- про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги (реєстр. № 6675)

У заході взяли участь: Заступники Голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Попов І.В. та Чумак В.В., члени Комітету Осуховський О.І., Дерев’янко Ю.Б., Соболєв Є.В.; члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Новак Н.В. і Соболєв С.В.; Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, члени Венеціанської комісії Річард Клейтон і Вардан Погасян, радник з правових питань Венеціанської комісії Міхаель Енсен та голова Департаменту демократизації Офісу ОБСЕ/БДІЛП Марчін Валевскі.

Сторони обговорили низку питань, пов’язаних із необхідністю внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції», зокрема, щодо виключення з кола суб’єктів, які зобов’язані подавати електронні декларації, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом).

Заступник Голови Комітету Попов І.В. зазначив, що законопроект (реєстр. № 6674) опрацьовано Комітетом і буде включено до Порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, а тому є технічна можливість найближчим часом прийняти його за основу, та вже у березні розглянути його в сесійній залі у другому читанні.

«Норми Президентського законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги обговорювати, з технічної точку зору, немає сенсу, оскільки вони не відповідають жодним демократичним нормам та стандартам», - таку думку висловив Заступник Голови Комітету Чумак В.В.

«..Якщо ми зараз говоримо про рекомендації, які б ми хотіли щоб всі почули, то мені здається, важливо було б залишити в спокої всі наші громадські організації, які займаються антикорупційною діяльністю. Припинити створювати зайві норми, які сьогодні непотрібні, всього цього не треба. Всі вони працюють, як нормальні громадські організації, нічим не відрізняються від інших», - наголосив член Комітету Дерев’янко Ю.Б.

«Законопроект Президента - це пропозиція: одну халепу зупинимо - іншу вчинимо. У податкової і так є вся звітність всіх громадських організацій. Для чого вимагати нової, ще й погрожуючи забирати статус неприбуткових організацій?! Щоб було більше можливостей тиснути на громадян, що об‘єднуються для вирішення суспільних проблем?», - зазначив у ході зустрічі народний депутат України – член Комітету Соболєв Є.В.

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Соболєв С.В. висловив стурбованість щодо можливості впливати на громадські антикорупційні організації шляхом встановлення для них обов’язку декларування разом з посадовими особами.

 Також ним було висловлено занепокоєння щодо виключення з-під дії Закону певної категорії посадових осіб, зокрема, юридичних осіб публічного права, або посадових осіб, що входять до складу наглядової ради державного банку, державного, комунального унітарного підприємства, господарського товариства.

Він також звернув увагу щодо виключення нерезидентів, а також членів їх сімей з переліку осіб, зобов’язаних декларувати свої статки, та виникнення ускладнень у зв’язку з можливістю подавати декларації іноземною мовою.

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Новак Н.В. зауважила, що Головне науко-експертне управління Верховної Ради України надало зауваження до цих законопроектів, здебільшого негативні за своїм змістом.

Зокрема, у висновку Головного науко-експертного управління Верховної Ради України до Президентського законопроекту (реєстр. № 6674) зазначено, про доцільність повернення його на доопрацювання, за результатами розгляду в першому читанні.

Щодо законопроекту (реєстр. № 6271) було зазначено, що за результатами розгляду в першому читанні, цей законопроект може бути прийнятий за основу за умови урахування висловлених зауважень та пропозицій, зокрема, про необхідність залишити відповідні обмеження (обов’язок декларування) для громадських організацій, що виконують роботу (надають послуги) для конкретного державного органу чи органу місцевого самоврядування (готують для них проекти нормативно-правових актів чи інших рішень, які можуть впливати на політику держави).

Також народний депутат України Новак Н.В. висловилась про те, щоб усі громадські організації були рівними у своїх правах та обов'язках відповідно до закону.

 Учасники зустрічі звернули увагу на актуальні питання правового регулювання створення та подальшого функціонування Вищого антикорупційного суду в Україні.

«…Ідуть маніпуляції, ідуть затягування. Звичайно ми підтримуємо, всі зауваження і Венеціанської комісії, і Європейського Союзу, і Міжнародного валютного Фонду, які стосуються Антикорупційного суду, зокрема, щоб міжнародне співтовариство мало право вето, якщо будуть обрані ті недоброчесні судді, які б не мали бути в майбутньому Антикорупційному суді…», - наголосив у своєму виступі народний депутат – член Комітету Осуховський О.І.

Народні депутати України подякували за увагу та співпрацю членам Венеціанської комісії та представникам інших міжнародних організацій, і висловили сподівання на подальший розвиток відносин та плідну взаємодію у питаннях законодавчого регулювання у сфері запобігання і протидії корупції.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19