ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

18 квітня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В. В. РИБАК

<···>

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вноситься пропозиція розглянути проект Закону (реєстраційний номер 2802)… Я прошу уваги! 2802 –  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією.

І я надаю слово голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу.

Яка пропозиція? За скороченою процедурою. Не буде заперечень? Приймається. (Шум у залі) За  скороченою процедурою. Є пропозиція проголосувати. Комітет вносить таку пропозицію. Прошу голосувати.

11:14:36

За-207

Проти – 48, утрималось – 49, не голосувало – 144. Рішення прийнято.

Доповідайте.

11:14:48

КОЖЕМ’ЯКІН А. А.

Дякую.  Шановні колеги,  шановний головуючий!  Комітет  з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності 17 квітня цього року розглянув проект Закону України про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо приведення  національного законодавства  у відповідність  зі стандартами Кримінальної конвенції про  боротьбу з корупцією.

Поданий мною, а також народними депутатами  України: Тігіпко, Чумаком, Немирею,  Петренко, Махніцьким, тобто представниками чотирьох фракцій  парламенту.

Я вам хочу нагадати, що цей законопроект  з'явився, як наслідок нашої  жвавої дискусії щодо урядового законопроекту  номер 2033.  Опозиція висловила свої конкретні,  підтримані вченими, зауваження, і уряд до нас прислухався,  завдяки чому ми і розробили цей         законопроект і спробуємо сьогодні знайти компроміс  та ухвалити узгоджене рішення.

Проаналізувавши законопроект, народні депутати  України, члени комітету, зазначили, що  у порівнянні із законопроектом номер  2033  у цьому проектів  є суттєві переваги, а саме: виключені пропоновані урядом  зміни до статей 368 зі значком 3  на 368 зі значком 4 Кримінального кодексу  України щодо  криміналізації обіцянки  неправомірної вигоди та прийняття  обіцянки неправомірної вигоди  стосовно бізнес-структур. Це виключатиме можливість тиску  на бізнес, оскільки  подібна ініціатива створила б можливості  для зловживань з боку  правоохоронних органів.

Крім того,  проект виключає можливість тиску на  бізнес шляхом посилення відповідальності  за корупційні діяння у приватному секторі.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради даний законопроект не підтримує, на жаль. Ми вважаємо, що там є слушні зауваження, які цілком можливо врахувати до другого читання. Комітет прийняв одноголосне рішення  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні  прийняти його  за основу. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є потреба обговорювати? Немає? Прошу записатися: два – "за", два – "проти" для обговорення. Прошу, фракція "Батьківщина" Бригинець.

11:17:22

БРИГИНЕЦЬ О. М.

Бригинець, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Арсенію Яценюку.

11:17:32

ЯЦЕНЮК А. П.

Пане головуючий! Я звертаюсь до вас і до парламентської зали. Щойно ми переговорили з Андрієм Анатолійовичем. Цей законопроект є пропозиція проголосувати за основу і в цілому! Тому що цей законопроект не потребує доопрацювання в другому читанні. Ми його внесли як узгоджений. Ми його можемо зразу проголосувати і відправити на підпис Президенту. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, "УДАР Віталія Кличка".

11:18:03

ЧЕРНЕГА Р. Т.

Роман Чернега, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прошу передати слово Віктору Чумаку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

11:18:11

ЧУМАК В. В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, фракція "УДАР Віталія Кличка", місто Київ.

Шановні колеги! Я хотів би вам нагадати, що цей законопроект, який є консолідованою роботою депутатів від всіх фракцій, стосується питання криміналізації корупційних правопорушень. Це є вимога двох міжнародних конвенцій проти корупції, до яких вже давно приєдналася Україна.

Хотів би зауважити, що питання корупції в Україні давно переросло в питання національної безпеки. І про це визнається всіма документами, всіма виступаючими, всіма представниками всіх гілок влади щодо, коли вони дають оцінку питання корупції.

Більше того, хотів би зауважити, що позавчора тільки випустило свій черговий звіт Міністерство юстиції щодо питання протидії корупції. В якому оцінка збитків від корупції, надана за адміністративні та кримінальні правопорушення, пов'язані з корупцією, - сягає 2 мільярдів гривень! Вдумайтесь в цифру! 2 мільярди гривень.

Я хотів би зауважити, що корупційні правопорушення, вони є дуже латентними, вони є прихованими, їх неможливо відслідкувати в повному обсязі. Тому цю цифру можна сміливо множити на 10, 20, 30 і тоді ми тільки отримаємо той реальний… втрати від корупції, які зазнає держава.

Сьогодні, на жаль, на жаль, держава Україна перебуває в корупційному середовищі, тоді як нормальна, здорова поведінка, доброчесна поведінка є якимось нетиповим явищем. Я думаю, що настав час, і в нас є така можливість, ламати цю ситуацію. Саме сьогодні з прийняттям цих законів ми можемо стати на шлях прийняття ефективного і дієвого законодавства, якщо воно ще буде добре виконуватися виконавчою владою. Прошу підтримати цей проект закону.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, хто буде виступати? Тігіпко, прошу.

11:20:22

ТІГІПКО С. Л.

Пане Голово, шановні колеги, мені здається, що зараз ми маємо дуже гарний приклад, коли представники більшості і опозиції працювали разом над чотирма законами приблизно 2 тижні. І от чотири закони: 2802, 2803, 2836 і 2837 відпрацьовані всі разом. І я вважаю, що це гарний для нас приклад на майбутнє.

Цей закон я просив би теж підтримати в першому, в другому читанні і в цілому. І можна Журавському Віталію передати ще хвилину?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода".

11:21:02

МИРНИЙ О. Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Україна. Прошу передати слово Махніцькому.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

11:21:17

МАХНІЦЬКИЙ О. І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, як вже було сказано, цей законопроект, як і наступний, це є результат роботи представників усіх чотирьох фракцій в парламенті. Під час роботи тривалої, ця робота відбувалася з участю європосла, і враховано всі вимоги міжнародних конвенцій. В той самий час були застереження щодо можливості тиску на бізнес з боку правоохоронних і фіскальних органів.

І власне, це стало таким предметом тривалої роботи на відміну від законопроекту, який був несений Кабінетом Міністрів. І ці всі можливості, я вважаю, що в повній мірі усунуті і передбачені гарантії для того, щоб, використовуючи ніби антикорупційні заходи, в той же самий час на приватний сектор не було тиску і можливості перерозподілу власності.

Тому законопроект  передбачає дієві механізми щодо боротьби і недопущення корупції. І фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде його підтримувати.

Я так само вважаю, що опрацьовано повністю цей законопроект. Враховано всі позиції від всіх фракцій чотирьох ось. І тому пропозиція щодо його сьогодні проголосувати в першому читанні і в цілому, вважаю, є доцільною. Тим більше, що до 14 числа нам треба буде вже подати цей законопроект до Євросоюзу. Тобто часу лишається дуже мало. І ми не зможемо в цей термін розглянути цей законопроект в другому читанні.

Тому прошу поставити це питання про прийняття його за основу і в цілому. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція комуністів. Хвилину. Петро Симоненко.

11:23:15

СИМОНЕНКО П. М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые избиратели, вы обратили внимание, как договорились между собой фракции, представляя интересы крупного капитала? Четыре фракции договорились.

Фракция Компартии в этом сговоре принимать участие не собирается. Речь идет о том, что за совершение преступлений, освобождает от ответственности себя, прежде всего крупный капитал.

Сегодня они завладели всей собственностью, 90 процентов собственности в их руках, скупают власть на корню и прочее. Поэтому сегодня они пытаются освободить от ответственности уголовной. И таким образом под лозунгами о том, что якобы они между собой договорились и требование Европейского Союза, они себя освобождают от ответственности перед гражданами Украины за совершаемые преступления.

Я хочу, чтоб вы, дорогие избиратели, знали, кто с кем и чем договаривается, прикрываясь Европой, пытается здесь дальше себе предоставить право совершать подобные преступления. А от этого будет страдать только народ Украины. Я об этом предупреждаю вас, уважаемые избиратели, и заявляю, что фракция не будет голосовать  за подобные преступления, которые совершают

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  я прошу сідати і  підготуватись… Ви виступали вже. Підготуватись   до голосування, обговорення закінчене. Прошу підготуватись до голосування. Більшість народних депутатів парламенту внесли пропозицію прийняти цей закон за основу і в цілому .

Тому я ставлю на голосування проект Закону  (реєстраційний номер 2802)  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо  приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією,  для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

11:25:36

За-362

Проти – 32, утрималось – 0, не голосували – 27. Рішення прийнято. 

По фракціях. Партія регіонів  -  188, "Батьківщина" -  79, "УДАР Віталія Кличка" – 35,  "Свобода"  -  36,  Компартія – 0, позафракційні – 24.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку