ЗАСІДАННЯ СІМНАДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

14 травня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В. В. Рибак

<···>

10:57:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики (№ 2837).  Як будемо його розглядати? По повній? По повній чи скороченій?

Тоді ставлю на голосування скорочену процедуру. Хто за пропозицію розгляду цього питання за скороченою процедурою, прошу голосувати.

Поіменне голосування. За-155

Проти – 76, утрималося – 43, не голосувало – 142. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 153, "Батьківщина" – 0, Віталя Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 2.

Слово для доповіді надається народному депутату України Павлу Петренку. Прошу.

ПЕТРЕНКО П. Д. Павло Петренко, фракція "Батьківщина". Шановний голово, шановні народні депутати! Ні для кого не секрет, що однією з головних проблем нашої держави є корупція. На підтвердження цього є цифри. Тільки в 2012 році Україна зайняла 144 місце серед 176 країн за рівнем корумпованості всіх гілок влади. За висновками Міністерства юстиції загальна сума збитків від корупційних правопорушень склала більше мільярда гривень. Але реальні цифри набагато більші. Тому європейські інституції неодноразово наголошували нам, що основною проблемою, яку необхідно подолати в Україні для євроінтеграції, є питання корупції у органах державної влади і місцевого самоврядування.

Таким чином ми зараз знаходимося на порозі прийняття відповідального рішення. І я хочу вам представити наш спільний законопроект чотирьох фракцій за номером 2837 щодо боротьби з корупційними діяннями в усіх гілках влади.

Основними новаціями, які пропонуються в цьому законопроекті, є зокрема відкриття антикорупційного реєстру порушень державними чиновниками. Друге – це перевірка тих відомостей, які декларуються державними чиновниками у своїх деклараціях. Третє – це запровадження антикорупційної перевірки всіх нормативно-правових актів, які розглядаються органами державної влади, в тому числі і Верховною Радою. Четверте – це розширення кола осіб, родичів державних чиновників, які повинні здійснювати декларування своїх доходів і витрат. П'яте – це зменшення порогу витрат, які підлягають відповідному декларуванню.

Цей закон є по великому рахунку революційним і він дасть можливість нам всім у цій сесійній залі зробити реальний дієвий крок по боротьбі з корупцією в Україні. Тому я вважаю, що в зв'язку з тим, що цей закон прийнятий і підтриманий представниками всіх чотирьох фракцій, у нас прохання до вас, підтримайте його і в першому читанні, і…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

ПЕТРЕНКО П. Д. Це один з законопроектів, які входять до пакетів євроінтеграційних законів і він є обов'язковим згідно Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто від комітету доповідає? Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Васильович Чумак, прошу.

11:01:08

ЧУМАК В. В. Віктор Чумак, 214 виборчий округ, Київ, Дніпровський район, політична партія "УДАР Віталія Кличка".

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, я просто хочу додати те, що говорив мій колега пан Петренко, що ми сьогодні всі абсолютно чітко розуміємо, що в країні нашій корупція – це не є явище, корупція це є середовище, в якому доброчесність є іноді явищем, яке ми можемо спостерігати. Тому боротьба з корупцією, напевно, є або дії щодо протидії корупції, напевно, є головним завданням всіх депутатів. І всі політичні фракції ідучи на вибори, брали на себе зобов'язання щодо посилити цю боротьбу або протидію корупції.

Сьогодні ми маємо певний тест. Тест на те, чи готові депутати дійсно взяти на себе зобов'язання посилити законодавче поле щодо боротьби з корупцією. Я не буду повторюватися  і говорити про те, що говорив мій колега про основні новації цього закону, а я скажу, вони дійсно дуже серйозні і дуже дієві. Головне, щоб їх виконували і головне, щоб їх виконувала виконавча влада.

Враховуючи те, що у нас на сьогоднішній день, мені на сьогоднішній день відведено всього дві хвилини, я хочу до стенограми додати декілька зауважень. Ці зауваження напрацьовані нами народними депутатами разом з Міністерством юстиції.

Я хочу до стенограми додати наступне. В "Прикінцевих положеннях" законопроекту нам варто додати, що всі зміни, які стосуються фінансової декларації набирають чинності з 1 січня 2014 року. Таким чином, фінансові декларації за 2013 рік будуть заповнятися за старими правилами. Чому це ми робимо? Щоб не отримати чергове подання до Конституційного Суду з цього приводу.

Тобто нам треба додати, що підпункт 14 пункту 23 законопроекту набирає чинності з 1 січня 2014 року. Також нам треба додати певний час Міністерству юстиції для технічної роботи аби відкрити дані Єдиного державного реєстру осіб, що вчинили корупційні правопорушення.

Тому на прохання Міністерства юстиції пропонується додати, що абзаци з 14 по 20 підпункту 12 пункту …

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати звершити.

ЧУМАК В. В. … набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування. Мін'юст настоює, щоб абзац 14 підпункту 14 пункту 23 Розділу І виключити. Це стосується осіб, які вперше ідуть на державну службу і в яких не вимагається  подавати декларацію про видатки.

І  одне зауваження технічного характеру. В частині 12 статті 37 Закону "Про державну службу" слова "умисний злочин вичинений" замінити словами "умисне кримінальне правопорушення"; а слова "до кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення" замінити словами "до відповідальності за вчинення адміністративного корупційного правопорушення пов’язаного з порушенням обмежень, передбачених Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції"". Це робиться для того, щоб уникнути, скажемо так, неточності технічної, редакційної неточності щодо притягнення осіб до кримінальної відповідальності за адміністративні правопорушення.

Комітет розглянув цей законопроект, підтримує його і я прошу народних депутатів проголосувати за нього за соснову і в цілому. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Прошу бажаючих прийняти участь в обговоренні записатися від фракцій: два  – "за", два – "проти".

Наливайченко, народний депутат, фракція "УДАР", прошу.

11:04:58

НАЛИВАЙЧЕНКО В. О. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Фракція Віталія Кличка у Верховній Раді заявляє про виключну необхідність і важливість для кожного громадянина України, щоб саме в парламенті були ухвалені ті законопроекти, які зараз представляються, – про посилення боротьби з корупцією, а конкретніше про початок в країні антикорупційної люстрації.

Ми вимагаємо, щоб був завтра оприлюднений список найвищих чиновників України, незалежно від посад, які вони займають, з майном, яке вони незаконно надбали, на нашій території чи закордоном, і щоб саме в парламентських слуханнях і в комітетах ми готові розпочати і слухання, і ініціювання процесу притягнення до відповідальності та конфіскації незалежно нажитого або вкраденого від людей майна, підприємств і земель. Вважаємо, що саме з цього має початись чесність у Верховній Раді і ми дійсно побачимо, чи дійсно налаштовані народні депутати України на боротьбу з корупцією.

Друге. Фракція "УДАР Віталія Кличка" і наш лідер Віталій Кличко внесли законопроекти, які вже зобов’язують кожний державний орган  слугувати громадянину, а не заставляти громадянина України  збирати безкінечні довідки від народження до реєстрації власного підприємства або ж отримання пенсії. Такий законопроект нами внесений і вважаємо, що він є невід'ємною складовою пакету початку антикорупційної люстрації України.

І третє. Вважаємо, що так само найближчим часом мають бути поставлені під контроль і оприлюднені всі державні закупівлі за рахунок державного бюджету, мають бути оприлюднені всі витрати і надходження до державного казначейства, так званий сервер, щоб в щоденному режимі кожний громадянин бачив, скільки в державі є грошей і на що органи влади їх витрачають. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Яворівський, прошу.

11:07:08

ЯВОРІВСЬКИЙ В. О. Володимир Яворівський, Київ, Троєщина, "Батьківщина"

Шановні колеги, це справді страшно, ми живемо в країні, в якій метастази корупції фактично охопили абсолютно все суспільство від першого кабінету, який є сьогодні в Україні, від Президента до  сільської ради, де голова і секретар роздерибанюють сільські землі направо і наліво.

До мене якось на прийом прийшла старенька бабуся з таким от проханням дуже традиційним, щоб повернули її гроші, які  на книжці. Я їй пояснював довго про  те, що це майже  неможливо сьогодні зробити, оскільки ні копійки в бюджеті під це не виділено. Вона пішла, я згортав свої папери й дивлюся в конверті вона мені залишила 10 гривень – це називається прийом до депутата. Я її догнав, ледве догнав і повернув ці гроші. Це справді так, сьогодні не розглядаються, фактично йде  декоративна боротьба нібито із корупцією. І ті гроші, які виділяються на боротьбу з корупцією, через  корупційні схеми фактично приватизовуються. Через те мені видається, що цей законопроект, внесений нашими колегами, на сьогоднішній день є справді таким посутнім кроком на те, щоб принаймні бодай оцей корупційний удар в Україні, бодай трішки його зменшити. Через те "Батьківщина", і я думаю, що і вся опозиція, ми підтримуємо цей законопроект.

Я мало вірю в те, що сьогоднішня влада здатна і захоче і буде мати політичну волю виконувати цей  законопроект, але те, що його треба прийняти, і це, справді, фундаментальна річ, яка може внести певні корективи у боротьбу з корупцією в Україні.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Марцінків.

11:09:09

МАРЦІНКІВ Р. Р.

Прошу… Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Прошу передати слово  Олегу Махніцькому.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

11:09:18

МАХНІЦЬКИЙ О. І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний Голово, шановні колеги! Той факт, що законопроект поданий від чотирьох фракцій, говорить про те, що проблема корупції сьогодні стала надполітичною і загальносуспільною проблемою. Цей закон вдосконалює і встановлює реальні механізми боротьби з корупцією, які забезпечують, власне, протидію такому явищу.

Діюче на сьогодні законодавство, воно, як показав моніторинг, воно містить багато мертвих норм, які не вирішують цієї проблеми. І, власне, цей законопроект поданий на вимогу Євросоюзу, як сказав мій колега Петренко, для того, щоб виконати програму лібералізації візового режиму. Але ж цей законопроект, він хоч і буде вирішувати частково проблеми, але при обговоренні його, при його напрацюванні, коли брали участь представники і Євросоюзу, вони наголосили, що без створення Антикорупційного бюро, без прийняття Закону про перевірку, антикорупційну перевірку осіб, які претендують на державну службу, такий закон, він буде лише допоміжним. І тому лідерами трьох опозиційних фракцій, власне, внесено і запропоновано на цьому пленарному тижні розглянути важливі базові закони – це про Антикорупційне бюро і також про перевірку.

І ще дуже важливий законопроект, без якого не буде вирішено проблему корупції – це прийняття Закону "Про люстрацію". Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення закінчено. Прошу підготуватися до голосування. Ставлю на голосування проект Закону (№ 2837) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупціонної політики для прийняття за основу. Прошу голосувати.

11:11:44 Поіменне голосування.

За-367

Проти – 0, утрималося – 0, не голосували – 50. Рішення прийнято.

Є пропозиція народних депутатів прийняти закон в цілому. Хто за цю пропозицію, щоб прийняти проект Закону 2837, про внесення змін до деяких законодавчих актів України...  (Шум у залі)

Прошу зняти. Прошу, хто? Народний депутат Журавський, прошу.

11:12:34

ЖУРАВСЬКИЙ В. С.

Шановні колеги,  у нашої фракції є ряд суттєвих зауважень і  які треба відпрацювати. В цьому законопроекті є ряд положень, які суперечать основному закону – Конституції України. Тому наша пропозиція: зараз на цьому зупинитися. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Керівник фракції, прошу Олександр Сергійович.

11:12:59

ЄФРЕМОВ О. С. Уважаемые коллеги, наш коллега Журавский, он ошибся.

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Українська! Українська!

ЄФРЕМОВ О. С. У нас  во фракции нет соответствующих замечаний.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, давайте послухаємо.

ЄФРЕМОВ О. С. Есть замечания в комитете. Если комитет высказывает соответствующие замечания, значит, мы должны посмотреть, прислушаться к ним или нет. Фракция в целом Партии регионов не возражает против принятия в целом. Спасибо.   

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я пропозиції не чув, тому я переходжу до другого питання до розгляду. (Шум у залі)

 А, дайте, щоб я почув! Дайте, щоб я почув! Я ще раз кажу: я не чув, що було, ви не дали почути мені.

Прошу, Олександр Сергійович, пропозиція ваша.

11:13:51

ЄФРЕМОВ О. С.

Фракция Партии регионов не возражает против рассмотрения в целом. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та вже закінчив! Що ви кричите?!

Прошу, прошу, Наливайченко, "УДАР". Наливайченко, фракція "УДАР", прошу.

11:14:10

НАЛИВАЙЧЕНКО В. О.

Дякую, пане Голово.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка" наголошує, що ті, хто не ознайомилися за свята, а відпочивали за морях, з цим законопроектом, - це не причина не боротися з корупцією. Просимо не увилювати і визначити позицію – і показати громадянам України. Ми наполягаємо на розгляді в цілому. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Увага! Я прошу підготуватися до голосування. Увага!

Ставлю на голосування проект Закону (№ 2837) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики для прийняття в цілому. Прошу голосувати. (Йдіть голосуйте! Не галасуйте!)

11:15:12 Поіменне голосування.

За-373

Проти – 0. Утрималось – 0. Не голосували – 44. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 167, "Батьківщина" – 81, блок Віталія Кличка – 37, "Свобода" – 35, Компартія – 30, "Позафракційні" – 23. Рішення прийнято.

 

 

 

*               *               *

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку