Загальне фото

Брошура

 

Список учасників засідання

 

 

Ефективність протидії корупції в Україні з різних причин залишається невисокою. До такого висновку прийшли парламентарі, представники органів виконавчої та судової влади, а також громадські експерти на засіданні «круглого столу» на тему: «Державна антикорупційна політика: оцінка громадянського суспільства», організованому Комітетом 20 березня 2013 року.

Учасники засідання обговорили існуючі тенденції у роботі правоохоронних та судових органів, реалізацію Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, та основні пріоритети для подальшої законодавчої роботи у даній сфері.

Багато доповідачів вели мову про недосконалість існуючого антикорупційного законодавства та необхідність його подальшої зміни, аби воно відповідало міжнародним антикорупційним стандартам на практиці, а не лише у періодичних звітах перед Радою Європи.

Говорячи про напрямки подальшої законопроектної роботи, багато виступаючих, в тому числі представники Міністерства внутрішніх справ України, представники громадськості та народні депутати України вказували на необхідність зробити публічним для громадськості Єдиний реєстр осіб, притягнутих за вчинення корупційних діянь та публікувати декларації високо посадовців у мережі інтернет. Загальновідомо, що на сьогодні доступ до реєстру мають лише Міністерство юстиції України та спеціалізовані правоохоронні органи, а декларації публікують лише в офіційних друкованих виданнях, не надто популярних серед громадян.

Ще однією проблемою, яка жваво обговорювалася, в тому числі за участі народних депутатів України - членів Комітету – є недостатня кількість розслідувань випадків корупції серед високопосадовців, незважаючи на публікацію великої кількості резонансних антикорупційних розслідувань у ЗМІ. Ключова причина цього - відсутність політичної волі.

Іншою причиною незадовільного стану впровадження антикорупційної політики, на думку частини виступаючих, є недосконала система органів, що відповідають за впровадження антикорупційної політики. За словами Голови Комітету Віктора Чумака, Національний антикорупційний комітет залишається великою мірою віртуальним органом, а Міністерство юстиції України лише тимчасово перебрало на себе функції уповноваженого органу з антикорупційної політики.

Одним з головних наслідків круглого столу стала реальна демонстрація того, як робота громадських організацій може стати дієвим внеском до удосконалення антикорупційної політики. Зокрема, презентовані протягом круглого столу результати моніторингу судових рішень у справах по корупційних правопорушеннях, та моніторингу державної антикорупційної програми містили багато конструктивних пропозицій як до законодавців, так і до Міністерства юстиції України, яке на сьогоднішній день здійснюватиме повноваження спеціально уповноваженого органу з питань антикорупційної політики. На думку громадських активістів, сьогодні середній бал успішності впровадження цієї держпрограми становить 2,7 із 5 можливих. Отже простір для покращення Кабінетом Міністрів України змісту програми та  її впровадження відповідальними органами влади є ще дуже значним.

За словами Голови Комітету Віктора Чумака, Комітет і надалі готовий збирати представників усіх органів влади та громадських об’єднань, що беруть участь у здійсненні антикорупційної політики, для налагодження постійної та ефективної співпраці між ними. Тож, у майбутньому може з’явитися більш ефективний досвід взаємодії  між державою та громадянським суспільством у цьому питанні.

Стенограму засідання «круглого столу» буде оприлюднено найближчим часом.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку